muhammed : xece erdem yine sen - heval fm ailesine. almanyadan sevgiler saygılar cok güzel bir radyo emeğinize sağlık yürekten. dinliyoruz sizleri. xece erdem yine sen. istiyoruz kolay gelsin mikail : diyar sewe - merhabalar. keyifli güzel yayınlar vazgecilmez bir radyo HevaL fm süpersiniz. sıradaki parca. herkese gelsin erkan : hozan aydın lori lori - slaw heval. kolay gelsin. güzel yayınlarınız. olsun. hozan aydın lori lorii calarmısnız bu güzel radyoyo size. ve. tüm. HevaL FM dinliyenlerine. gelsin.
Anasayfa Haberler Hozan Dılgeş

Hozan Dılgeş

0 Yorum
  • 12 Mart 2017 yılında yitirdiğimiz Hozan Dilgeş 40 yıllık sanat hayatına yüzlerce beste ve 11 albüm sığdırdı. Besteleri ve müziği ile Koma Berxwedan albümlerinde de yerini aldı. Eylem ve etkinliklere katılmak için Avrupa’yı karış karış dolaştı.

 

Hozan Dilgeş, 1952 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Fisqin köyünde Êzîdî bir ailenin 12 çocuğundan biri olarak dünyaya gelir. Aynı zamanda Êzîdî piri olan babası Nehroz’dan aldığı bağlama dersleri sonucu 12 yaşında iken tembûr çalmayı öğrenir. 14 yaşından itibaren yerel etkinliklerde sahne alır. 2015 yılında evinde yaptığım söyleşide müziğe olan ilgisini “Benim babam Êzîdî piriydi tembûr çalıyordu. Êzîdîlik inancına göre tembûr kutsaldır. Ben 12-13 yaşlarında babamın yanında tembûr öğrendim müzik aşkı babamdan bana geçti” diyerek açıklamıştı.

Hozan Dilgeş, Meryemxan, M. Arif Cizrewi, Nezip Şirwan, Mihemed Şexo, Seid Gabari ve Said Usiv’dan etkilenir. Ailede başlayan müzik kültürü 1970’lerdeki politik ortamdan etkilenir. 1970’lerden Nusaybin, Hakkâri, Van, Viranşehir, Derik, Cizre ve Mazıdağı’nda siyasi gecelere katılır. Bu etkinliklere devasa kitlelerin katılması Hozan Dilgeş’i derinden etkiler.

Konuya henüz yorum yapılmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Heval Fm
00:00